teisipäev, 12. september 2017

Gurmaanide toidumaa Gruusia

Gruusia toit on mitmekülgne, erinevate maitsetega, värvikas, kohati vürtsine ja igaüks leiab endale kindlasti kõhutäidet. Kahjuks olen siiani üsna vähe puutunud kokku Gruusia toiduvalmistamisega, kuid nii mõneski restoranis olen valinud erinevaid toite, et vähemalt ergutada maitsemeeli. Olen avastanud, et üks peamisi maitsetaimi siin on petersell, mida pannakse igale poole suurtes kogustes. Mõnikord on isegi veidi häiriv, et tavaline kurgi-tomatisalat on peterselli kuhja all. Kohalikus restoranis küsimusele, et mida te soovitate lihavabadest toitudest, tuli kiire ja otsekohene vastus, et sel juhul ei ole Gruusia köök teie jaoks. Sellegi poolest olen leidnud endale alati söödavat, nt. koorene seenesupp, kurgi-tomati salat kreekapähkli kastmega ning erinevad khachapurid või siis lobio.
Chakapuli
Esimene turistile kohane ebaõnnestumine restoranis, toiduga seoses oli chakapuli, mis menüüs pildilt tundus üsna juurviljane roog. Internetist täpselt järgi ei vaadanud, mida see toit tegelikult tähendab ja teenindajalt küsisin, mis seal sees ja vastuseks tuli, et juust. Loomulikult oli pilt illustreeriv ja keelevääratusest tingituna toodi hoopis veiseliha pajaroog chakapuli, millel ei olnud seost juustutoiduga. Maitse üleüldiselt oli maitsev, kuid mitte veiseliha fännina suutsin vaid juurvilju veidi maitsta ning kahjuks jäi kogu liha järgi. Peterselli oli ülipalju ja lõpuks isegi juurviljad tundusid liiga "kanged". Pärast sellist kogemust olen kindla peale välja läinud ja tellinud khachapuri´t, mida õnneks on väga palju erinevaid valikuid ning valmistamisviis sõltub piirkonnast. Khachapuri on siis traditsiooniline Gruusia toit, mis lihtsa kirjelduse järgi  on täidetud hele "leib". Järgnevalt siis mõnest maitsvamast khachapuri liigist. Imeretian khachapuri on ringikujuline ja sees on juust ning tegemist kõige tavapärasemaga. Adjarian khachapuri on paadikujuline, mille sisuks on juust ja seda serveeritakse toore muna ja või tükiga keskel. Esialgu tundub üsna hirmutav, kuid pärast maitsmist võin öelda, et adjarian khachapuri on täiesti söödav ja kindlasti tehakse erinevates kohtades veidi teistmoodi. Ossetian khachapuri ehk Khabizgini on täidetud peenestatud kartuliga, kus lisaks sees veel hakitud juust. Mulle endale meeldib kõige enam ikka traditsiooniline juustuga khachapuri või siis olen proovinud ka spinati ja peediga.
Khachapuri peediga


Retsept, mida ise kodus järgi proovida:
Järgmisena olen viimasel ajal üsna palju söönud Mchadi´t ning jagan selle retsepti, sest tegemist üsna lihtsa söögiga, mida saab süüa nt. erinevate salatitega. Ise avanes võimalus seda küpsetada eile töö juures, kui meil oli taas ühine lõuna.

Toiduained:
400g maisijahu (eelistatult valge)
1/4 teelusikas soola
1 klaas külma vett (arvestada, et võimalusel lisada rohkem vet, kui märgitud, sest sõltub jahust)
Sõltuvalt piirkonnast lisatakse ka veidi Gruusia juustu- vastavalt maitsele.
 
Alusta sellest, et jahu on kausis ootel, riivi sisse juustu ning lisa veidi soola. Kuid pea meeles, et vastavalt juustu soolasusele vähendada lisatava soola kogust. Seejärel tuleb kõik kokku segada. Tainas ei või olla vesine vaid selline mõnus, millest oleks hea vormida siis pätsikesed. Pann tuleb ajada õliga ülikuumaks, vormid väikesed pallikesed ja kuju poolest teed siis väiksed koogikesed. Suurust on hea vaadata selle järgi, et perenaise pihku ära mahuks. Borjomi piirkonnas on nad rohkem pikliku kujuga. Kuid kui on soovi, võivad ka ümmargused olla. Kui pann on kuum, täida pann nende pätsikestega ning lase küpseda ühelt ja teiselt poolt kuni on mõnusalt pruunikad. Umbes 6-7 minutit. Valmis  Mchadi´d on esialgu kuumad, et tuleb lasta veidi jahtuda ning on koheselt valmis söömiseks. Võib serveerida koos salatiga või mõne kastmega ning niisama nautida seda head maisileiba. Traditsiooniliselt süüakse lobio´ga ehks siis ubade ja juustuga. Alloleval pildil siis näide minu Gruusiapärasest lõunast. Lihtne, aga maitsev!
Mchadi värske salati ja Gruusia juustuga
Nagu mulle hommikul öeldi, et kui juba teed ja oskad teha teistele süüa Gruusias, siis oled n.ö. perekonda vastu võetud. Seega eilse küpsetamisega jõudsin sammukese lähemale grusiinidele. Hommikul küpsised kohvi kõrvale ning nii see päev algabki siin Gruusias! Kuna tegelikult siinsete toitude valik on üsna kirju, siis järgmisteks kordadeks jääb ka paar retsepti! Loodetavasti avaneb veel võimalusi, et kokata grusiinidest perenaistega.
 
Mõnusat nädala jätku!

Tervitades,
Liis

e-mail: liis.k89@gmail.com
Instagram: liis.ki
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tagasitulek Eestisse ja "teelolek" jätkub...

Olen jõudnud tagasi Eestisse ning kolm nädalat siin on möödunud linnulennul. Gruusiaga veel jätkan aastalõpuni koostööd, sest teatud projek...